Bloedtest

Hoe kun je je laten testen?
Als je klachten hebt die in verband kunnen worden gebracht met allergie, is het verstandig om naar de dokter te gaan en je te laten testen om te zien waar je allergisch voor bent. De dokter neemt een beetje bloed af en kan een bloedtest aanvragen bij het laboratorium.
    Een bloedtest heeft vele voordelen boven andere manieren van testen:
  • je krijgt een betrouwbare uitslag
  • medicatie heeft geen invloed op de uitslag, dus je kunt blijven innemen
  • met 10 ml bloed (=1 buisje) kun je ruim 100 allergietests doen; je rug of arm komt dus niet vol met prikjes/krasjes
  • geen risico op een anafylactische reactie
Welke tests?
Er is een aantal algemene allergiebloedtests die door de arts aangevraagd kunnen worden:
1. inhalatiemengsel
2. kinderscreening
3. voedselmengsel


1. Inhalatiemengsel: ImmunoCAP Phadiatop
Bestaat uit een mengsel van de in Nederland meest voorkomende inhalatie-allergenen (huistofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen, boompollen, kruidpollen, schimmels) Indien deze test positief is, kan er vervolgens met specifieke allergenen vastgesteld worden voor welk allergeen je gesensibiliseerd bent. De test is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen.

2. Kinderscreening: ImmunoCAP Phadiatop Infant
Bestaat uit een mengsel van inhalatie-allergenen en voedselallergenen die voor de Nederlandse kinderen het meest relevant zijn (koemelk, kippenei-eiwit, pinda, huistofmijt, kattenroos, hondenroos, graspollen). De kinderscreening is geschikt voor kinderen van 0-4 jaar. Bij oudere kinderen kan het inhalatiemengsel worden ingezet en eventueel een voedselmengsel.

3. Voedselmengsel: ImmunoCAP fx5
Bestaat uit een mengsel van 6 voedselallergenen (koemelk, pinda, kippenei-eiwit, tarwe, vis, soja). Kan ingezet worden bij kinderen ouder dan 4 jaar. Bij volwassenen is deze test minder bruikbaar. In dat geval kan beter gekeken worden naar afzonderlijke voedselallergenen die de klachten veroorzaken.

Meer informatie over bloedtesten »