Astma

Inleiding
Astma is strikt genomen geen ziekte op zich maar een term die wordt gebruikt om een verzameling symptomen te beschrijven. Kenmerken zijn periodieke aanvallen van ´wheezing´ (piepen bij uitademing) en kortademigheid. Astma wordt veroorzaakt door belemmering van de luchtstroom die in omvang kan variŽren en grotendeels omkeerbaar is. Deze omkeerbaarheid kan spontaan optreden of door behandeling tot stand worden gebracht.

De gemeenschappelijke factor bij astma is de abnormale ovegevoeligheid van de luchtwegen, die reageren op een scala aan chemische, fysische en emotionele prikkels. Door de productie van slijm en de samentrekking van glad spierweefsel in de luchtpijpvertakkingen vernauwen de luchtwegen en wordt het normale passieve proces van uitademing belemmerd. De inspanning die de patiŽnt moet leveren om onder deze omstandigheden uit te ademen, veroorzaakt doorgaans een piepend geluid (´wheezing´) en mogelijk een irriterende hoest.
Astma wordt doorgaans in twee vormen ingedeeld:
Allergisch astma:patiŽnten hebben IgE-antilichamen tegen ťťn of meer algemeen voorkomende allergenen.
Niet-allergisch astma:patiŽnten hebben geen allergeenspecifieke IgE-antilichamen, maar vertonen een niet-specifieke bronchiale hyperreactiviteit.
Het overgrote deel van de kinderen met astma heeft allergisch astma, hoewel zeer jonge kinderen vaak bronchiale overgevoeligheid vertonen in reactie op een luchtweginfectie (viraal geÔnduceerde ´wheezing´).
Prevalentie
Astma is de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. De aandoening komt twee keer zo vaak bij jongens als bij meisjes voor, maar dit verschil verdwijnt tegen de adolescentie. 21-34% van de kinderen heeft op de vroege kinderleeftijd last van terugkerend ´wheezing´ en 30-60% van hen lijkt te zijn gesensibiliseerd en heeft allergeenspecifiek IgE tegen één of meer allergenen. 7-10% van de schoolgaande kinderen heeft last van astmatische aanvallen en de meeste van hen hebben allergeenspecifieke IgE-antilichamen. Het merendeel van de astmatische kinderen ontwikkelt symptomen vóór de leeftijd van 5 jaar.